Een implantaat is een vorm van een vast kunstgebit. In de meeste gevallen gaat het om de implantatie van een kunstwortel rechtstreeks in het kaakbot. Ze dienen ter vervanging van een ontbrekende tand of kies.
Kronen, bruggen of uitneembare prothesen worden verankerd op het implantaat, dus de kunstmatige tandwortel. Het neemt de rol aan van een natuurlijke tandwortel. Een implantaat vervangt dus zowel individuele als meerdere of zelfs alle natuurlijke tanden en kiezen.
De huidige implantaten zijn het resultaat van vele jaren ontwikkeling en onderzoek en hebben zich inmiddels miljoenen keren bewezen.
Een kunstwortel wordt dus ook wel een implantaat genoemd, dat door onze implantoloog operatief in uw kaakbot wordt ingebracht. Het implantaat dient als drager voor de gebitsprothese voor bijvoorbeeld een kroon, brug of uitneembaar kunstgebit. Zoals gezegd kunnen implantaten niet alleen een enkele tand vervangen, maar indien nodig ook meerdere verloren tanden en kiezen en worden ze beschouwd als een stabiele, esthetische en functionele oplossing om verloren tanden en kiezen te vervangen. Het kunstgebit is bijna niet te onderscheiden van een natuurlijk gebit.
Implantaten en het bijbehorende kunstgebit betekenen niet alleen een verhoging van de levenskwaliteit, maar zijn ook vanuit medisch oogpunt zeer nuttig. De reden: door de kauwkrachten rechtstreeks op het kaakbot te richten, kunnen implantaten botverlies voorkomen. Het is daarom heel belangrijk niet te lang te wachten met het plaatsen van een implantaat, want in het ergste geval is het kaakbot al zover teruggelopen dat er gezondheidsschade te verwachten is.
Een implantaat biedt meer mogelijkheden om aan uw eisen op het gebied van comfort, esthetiek en levensvatbaarheid te voldoen. Graag laten wij u kort kennismaken met wat algemene informatie over implantaten en de voordelen ervan. Natuurlijk beantwoorden wij graag uw vragen over implantaten uitgebreider tijdens een persoonlijke gesprek.
In de volgende hoofdstukken zullen wij u wat meer vertellen over de vele soorten implantaten en over het behandelproces bij het plaatsen van een implantaat.
De meeste implantaten bestaan uit drie onderdelen: Het implantaatapparaat voor het vervangen van de tandwortel, het abutment dat het implantaatapparaat verbindt met de kroon en de implantaatkroon of rothese. Het implantaatlichaam vormt de basis van een implantaat. Het implantaatlichaam wordt als een ” kunstmatige tandwortel ” operatief in het kaakbot ingebracht. De cilindrisch gevormde implantaatlichaam wordt meestal via een schroefverbinding stevig in het kaakbot verankerd. Na de genezingsfase kan vervolgens het abutment in de kroon van het implantaat worden aangebracht.
De implantaatstructuur, die in vaktermen abutment wordt genoemd, is een precies passende verbinding van titanium of keramiek die dient als intermediaire schakel tussen het implantaat lichaam en de implantaat kroon. Abutments hebben aan beide zijden een verbinding. Het kan aan één kant op het implantaat lichaam en aan de andere kant op de implantaat kroon worden geschroefd.
De op het implantaat bevestigde prothese wordt de implantaat kroon genoemd. Implantaat kronen worden meestal gemaakt door onze gespecialiseerde tandtechnici. De bevestiging met het implantaat vindt plaats via schroefverbindingen en sockets en vaak met behulp van een medisch cement. In de meeste gevallen worden Implantaat kronen gemaakt van goud, titanium of keramiek. Er bestaan ook implantaat kronen van gemengde materialen. De duurdere keramische kronen worden bijzonder goed door het lichaam verdragen en kunnen de natuurlijke tand perfect nabootsen.
Het gezegde “wat stilstaat vergaat” geldt niet alleen voor de geestelijke capaciteiten of de spieren van een mens. Ook voor het botweefsel is een zekere spanning nodig om niet te verzwakken. De kaakbeenderen moeten daarom gestimuleerd worden door de kauwkrachten.
Als een tand of meerdere tanden verloren gaan, ontbreekt het bepaalde type stimulans en dat leidt tot botverlies in de getroffen kaakdelen. Kunstmatige tandwortels kunnen dit voorkomen of in ieder geval dit uitstellen. Daarom moeten implantaten zo vroeg mogelijk na een tandverlies worden geplaatst.
Er is geen juiste moment voor het plaatsen van een implantaat, want het verschilt altijd en is afhankelijk van individuele gevallen.
Tand eruit – implantaat plaatsen
Zoals de titel al zegt, kunnen implantaten onder bepaalde voorwaarden onmiddellijk na het verwijderen of extraheren van een tand worden geplaatst. In deze situatie wordt de implantaat door een implantoloog onmiddellijk geplaatst.
Het voordeel van deze procedure is dat de structuren van het omliggende weefsel, botten en tandvlees, meestal zeer goed bewaard blijven. Dit wordt echter niet aanbevolen bij acute bacteriële infecties, omdat in deze gevallen de kaak eerst een genezingsproces moet ondergaan.
Bij onmiddellijk implanteren en een te vroege belasting van het kaakbot is schade in de esthetische zone, d.w.z. het zichtbare deel van het gebit onvermijdelijk, zowel op korte als op lange termijn.
Tand eruit – 2 tot 12 weken wachten – implantaat plaatsen
In de meeste gevallen plaatst de tandarts het implantaat in de voormalige tandkas na ongeveer zes tot twaalf weken en soms al na twee weken. Gedurende deze tijd kunnen kleine ontstekingen genezen en behandeld worden.
Tand eruit – minimaal 3 maanden wachten – implantaat plaatsen
Als er drie of meer maanden zitten tussen de extractie van een tand en het plaatsen van een implantaat dan spreken we van een late implantatie. De wond van de voormalige tandkas heeft dan ruim de tijd om een volledig genezingsproces te doorlopen. In bepaalde omstandigheden, zoals ernstige ontstekingen, kan een wachttijd van minimaal 3 maanden zeer nuttig zijn.
Copyright © 2022 | Powered by ESEO